Bodem gedeeltelijk vervangen

Plaats hier je topic met betrekking tot algemene vragen en foto's over en van zoetwatergarnalen.

Moderator: Danny van Eldik

Robinson
Berichten: 42
Lid geworden op: 20 okt 2018, 12:23
Locatie: Epe

Bodem gedeeltelijk vervangen

Bericht door Robinson » 31 aug 2019, 19:29

Vraagje ,kan je een ph verlagende bodem in gedeelten vervangen ?
Dus zonder zorgen te hoeven maken over pieken in de water waarden.

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Gebruikersavatar
Bindi
Berichten: 6571
Lid geworden op: 08 jul 2016, 17:58
Locatie: Friesland

Re: Bodem gedeeltelijk vervangen

Bericht door Bindi » 31 aug 2019, 19:46

Als er garnalen in zitten dan niet, ivm de voor de garnalen gevaarlijke stoffen en bacterie die dan vrij komen.
Wat je dan beter kunt doen, is de garnalen uit vangen zo mogelijk zonder de bodem te verstoren, filter draaiend in een emmer die gevuld is met aquarium water, zorg dat je genoeg oud water hebt staan om het aquarium voor minstens de helft te vullen.planten en mossen er uit en in water bewaren, dan bodem er uit halen, nieuwe bodem er in water er in plantjes en mossen filter er weer in en direct aan zetten, nieuw water op waarde maken van het oude water uit de bak, toevoegen, dan kunnen de garnalen weer terug in hun bak, wel de eerste tijd weinig voeren ivm er een piek kan ontstaan, dus bij suffe garnalen even de waarden meten oa nitriet en nitraat.
Groetjes, Bindi

Mijn andere hobby is tropische orchideeën: http://www.orchideeenforum.nl.
Kijk ook eens op mijn eigen website: http://www.inlakechalakin.nl.

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Akwarium
Berichten: 145
Lid geworden op: 01 apr 2019, 13:03
Locatie: under the eternal blue sky

Re: Bodem gedeeltelijk vervangen

Bericht door Akwarium » 31 aug 2019, 21:25

een nieuwe pH-verlagende bodem zal altijd een effect hebben op de pH en KH. Waarom zou je de bodem in delen willen vervangen?

Ik zie er geen voordelen van in, tis gedoe en geeft ws enorm veel bende in je bak. Ik zou zoals Bindi aangeeft gewoon de hele bodem in 1 keer vervangen en eventueel nog een paar handjes oud bodemmateriaal door de nieuwe bodem mengen om het te enten met goed bact.

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Hornaet
Partner
Berichten: 626
Lid geworden op: 10 jul 2016, 22:20
Locatie: Goes

Re: Bodem gedeeltelijk vervangen

Bericht door Hornaet » 31 aug 2019, 22:30

Ik vervang ze soms ook gedeeltelijk dat werkt perfect en je kunt er weer ff tegen, wel de voorzorgsmaatregelen nemen zoals Bindi schreef.
Dan gewoon nitrifying bacteriën toevoegen.

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Robinson
Berichten: 42
Lid geworden op: 20 okt 2018, 12:23
Locatie: Epe

Re: Bodem gedeeltelijk vervangen

Bericht door Robinson » 01 sep 2019, 19:08

Ok dank je ,voor alle reacties

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Gebruikersavatar
Matts
Berichten: 259
Lid geworden op: 27 mei 2017, 23:21
Locatie: België: Zoersel

Re: Bodem gedeeltelijk vervangen

Bericht door Matts » 02 sep 2019, 18:19

Ook wel opletten, sommige fabrikanten geven aan dat hun bodem een NH4 piek kan veroorzaken bij toevoeging.
Op de verpakking staan dan aanwijzingen hoe vaak je in het begin dient te verversen, die kan je best wel opvolgen.
Groetjes, Matthias

Mijn bakje: Matt's Aqua 60

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Plaats reactie

Terug naar “Garnalen (algemene vragen en foto's)”