help advies graag

Vragen en kennis over filters, verwarming en andere aquariumtechniek kun je hier kwijt. Ook vragen over schoonmaak en waterverversen.
mike laan
Berichten: 29
Lid geworden op: 09 sep 2017, 15:12
Locatie: Edam

help advies graag

Bericht door mike laan » 05 okt 2017, 14:22

Zoals het onderwerp aangaf hieronder heb ik een osmose apparaat geplaatst maar nu komt er uit het apparaat een ph van 7.8 net zo hoog als
uit de kraan normaal ?
Heb met druppels en met een ph apparaat getest wat doe ik fout?

Gr Mike

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Gebruikersavatar
Bindi
Berichten: 6519
Lid geworden op: 08 jul 2016, 17:58
Locatie: Friesland

help advies graag

Bericht door Bindi » 05 okt 2017, 14:57

Heb je hem eerst door laten lopen ?
Groetjes, Bindi

Mijn andere hobby is tropische orchideeën: http://www.orchideeenforum.nl.
Kijk ook eens op mijn eigen website: http://www.inlakechalakin.nl.

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Gebruikersavatar
Shrimpmaster
Partner
Berichten: 477
Lid geworden op: 11 jul 2016, 13:56
Locatie: Aqua

help advies graag

Bericht door Shrimpmaster » 05 okt 2017, 15:22

Heb je ook een TDS metertje om het gefilterde water te meten?

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

mike laan
Berichten: 29
Lid geworden op: 09 sep 2017, 15:12
Locatie: Edam

help advies graag

Bericht door mike laan » 05 okt 2017, 15:23

Hi Bindi

Heb hem eerst aangesloten en toen een uur laten draaien dat water weggegooid en daarna opnieuw het water opgevangen

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

mike laan
Berichten: 29
Lid geworden op: 09 sep 2017, 15:12
Locatie: Edam

help advies graag

Bericht door mike laan » 05 okt 2017, 15:27

Shrimpmaster schreef:QR_BBPOST Heb je ook een TDS metertje om het gefilterde water te meten?
Nee heb geen TDS meter dacht deze in het begin nog niet nodig te hebben eigenlijk , heb het membraan er nu opnieuw ingedaan en hem weer laten draaien
Misschien zat daar iets niet goed?

Gr zo weer meten

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Gebruikersavatar
Shrimpmaster
Partner
Berichten: 477
Lid geworden op: 11 jul 2016, 13:56
Locatie: Aqua

help advies graag

Bericht door Shrimpmaster » 05 okt 2017, 15:31

TDS metertje is super handig met dit soort dingen. Ik zou er eentje aanschaffen als ik jou was.
Ik meet altijd standaard de emmer met vers water (3 tot 6tds) en dan scheppie GH+ erin tot rond de 150 en zo zit je altijd goed. Kan niet zonder.

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Gebruikersavatar
Bindi
Berichten: 6519
Lid geworden op: 08 jul 2016, 17:58
Locatie: Friesland

help advies graag

Bericht door Bindi » 05 okt 2017, 15:45

Ik doe het zelfde als Schrimpmaster, je zult echt een metertje nodig hebben, anders weet je niet op welke tds of in mijn geval de Us is. als je de mineral er in doet, is dit zeer belangrijk. en als je er nog geen mineral indoet omdat je de bak op osmose wilt hebben, dan moet je toch je bak kunnen meten.
Groetjes, Bindi

Mijn andere hobby is tropische orchideeën: http://www.orchideeenforum.nl.
Kijk ook eens op mijn eigen website: http://www.inlakechalakin.nl.

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

mike laan
Berichten: 29
Lid geworden op: 09 sep 2017, 15:12
Locatie: Edam

help advies graag

Bericht door mike laan » 05 okt 2017, 15:58

ok zijn heb er 1tje besteld maar is er een verklaring dat de ph zo hoog blijft nu naar ontkoppelen hou ik bijna dezelfde waardes?

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Gebruikersavatar
jurn
Partner
Berichten: 5004
Lid geworden op: 11 jul 2016, 22:18
Locatie: puntje van,t noorden

help advies graag

Bericht door jurn » 05 okt 2017, 16:04

osmose water en geen us meter gaat niet
je behoort altijd een us of ppm meter te houden bij gebruik osmose met toevoegingen om dit op waarde,s re verkrijgen

denk dat je nog even langer moet spoelen op ph .
denk dat jullie kraanwater ook op 8 of hoger zit

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

mike laan
Berichten: 29
Lid geworden op: 09 sep 2017, 15:12
Locatie: Edam

help advies graag

Bericht door mike laan » 05 okt 2017, 16:14

Ok heb tds meter besteld Jurn klopt ph is rond de 8
ik laat hem dan nog wel verder spoelen


Bedankt allen

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Gebruikersavatar
Shrimpmaster
Partner
Berichten: 477
Lid geworden op: 11 jul 2016, 13:56
Locatie: Aqua

help advies graag

Bericht door Shrimpmaster » 05 okt 2017, 16:31

osmose water (eigenlijk niet de juiste term, maar zo noemt iedereen het) is zover ik weet eigenlijk een heel onstabiel water wat PH betreft. Het heeft namelijk geen enkele gebufferde capaciteit.
Je voegt de GH+ toe en dan vaak in combinatie met een PH verlagende bodem trek je de PH makkelijk en stabiel naar de 5.5. Dat is een beetje het idee erachter. Heb je normaal kraanwater dan zal de KH in de meeste gevallen 6 of hoger zijn (niet overal, sommige mensen hebben ook redelijk zacht water uit de kraan) door de KH zal de PH nooit onder de 7 komen. Zodoende dat heel veel mensen op de osmosefilters zijn overgestapt aangezien veel van onze garnalen een lagere PH prefereren en dit nog tal van voordelen heeft.

Gewoon even meten straks met je nieuwe metertje en je zal zien dat het helemaal goed gaat komen :thumbsup :vrolijk

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Gebruikersavatar
jurn
Partner
Berichten: 5004
Lid geworden op: 11 jul 2016, 22:18
Locatie: puntje van,t noorden

help advies graag

Bericht door jurn » 05 okt 2017, 17:05

mike laan schreef:QR_BBPOST Ok heb tds meter besteld Jurn klopt ph is rond de 8
ik laat hem dan nog wel verder spoelen


Bedankt allen
ons kraanwater schommelt per week , dan is ie 8.00 week later 8.5 .
met osmose aanmaken zie ik deze teruggaan naar 7 tot 7,3 .
als ik dan 10 liter aanmaak met {eerder gh+] zag ik deze op 6.6 tot 6.9 met us waarde,s van 250
en omdat ik ph verlagende bodems gebruik , doe ik mijn verversing op slangetjes , ik zet de can of emmer .hoger als de habitat en zuig het water via slangetje de habitat weerin
dit gaat ietwat langzamer om de boel een beetje netjes op waarde,s terug te laten komen {die ph dan }

bij gebruik van nieuwe soort producten van storm
hoef ik nu minder te wisselen , m,n us waarden blijven langer stabiel op waarde,s m,n kh en gh blijven rustger omdat m,n ph niet stijgt door die microsiemen { us dus}

METEN en WETEN = in deze hobby caridina soorten een must , ietwat anders gaan de neocaridina,s .
bij deze neo.s moet je geen gh+ gebruiken , maar weer mixen met kraanwater . voorbeeld ;7 liter osmose + 3 liter kraan goed voor, neo,s of sommige tiger soorten
of je neemt de gh+met kh+ mineralen speciaal voor neocaridina,s soorten .

hoop dat je ietwat kunt met mijn reactie op lezen

p,s welke garnalen gaat jij nemen ?

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

mike laan
Berichten: 29
Lid geworden op: 09 sep 2017, 15:12
Locatie: Edam

help advies graag

Bericht door mike laan » 05 okt 2017, 20:01

ok snap er nu wat meer van voor mij nu duidelijk bedankt voor de info,
Heb 3 bakjes draaien nu 50x30x30 in 1 bak zwemmen panda;s en pearl white
Wat ik voor de rest ga houden ben ik nog niet uit
zodra ik de metingen binnen heb zal ik mij wederom melden

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Gebruikersavatar
Bindi
Berichten: 6519
Lid geworden op: 08 jul 2016, 17:58
Locatie: Friesland

help advies graag

Bericht door Bindi » 05 okt 2017, 21:10

Mike is snow white, geen pearl white :knipoog
Groetjes, Bindi

Mijn andere hobby is tropische orchideeën: http://www.orchideeenforum.nl.
Kijk ook eens op mijn eigen website: http://www.inlakechalakin.nl.

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Gebruikersavatar
jurn
Partner
Berichten: 5004
Lid geworden op: 11 jul 2016, 22:18
Locatie: puntje van,t noorden

help advies graag

Bericht door jurn » 05 okt 2017, 21:35

mike laan schreef:QR_BBPOST ok snap er nu wat meer van voor mij nu duidelijk bedankt voor de info,
Heb 3 bakjes draaien nu 50x30x30 in 1 bak zwemmen panda;s en pearl white
Wat ik voor de rest ga houden ben ik nog niet uit
zodra ik de metingen binnen heb zal ik mij wederom melden

okee .
panda,s ?? moeten op osmo met gh+
pearl white , moeten op kraanwater , maar kan jij nu mixen om ph te verlagen , vaak 6 liter kraan + 4 liter osmose = vaak ph 7 en us van 450 { METEN =WETEN}
Dus mochten de pearls bij panda,s ?? zwemmen
uitvangen en weer 1 bakje gevuld :hihi

panda,s zijn caridina,s
pearl white,s zijn neocaridina,s

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

mike laan
Berichten: 29
Lid geworden op: 09 sep 2017, 15:12
Locatie: Edam

help advies graag

Bericht door mike laan » 06 okt 2017, 12:03

oh verkeerde info van mijn kant heb dus geen pearl white maar snow white :blozen moet nog steeds ff wennen aan de namen
heb vandaag de osmose meter weer aangezet en lijkt wel dat de ph iets gezakt is een paar tienden.
nog even ander vraagje hoeveel zakt de ph met een ph verlagende bodem?

in spanning wachtend op mijn TDS metertje....


Gr Mike

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Gebruikersavatar
jurn
Partner
Berichten: 5004
Lid geworden op: 11 jul 2016, 22:18
Locatie: puntje van,t noorden

help advies graag

Bericht door jurn » 06 okt 2017, 12:22

in die soil,s zitten ook weer verschillen op ph
de ene zakt naar 5.00 een ander weer naar 6.00
ada soils ,zijn zeer geschikt en ietwat goedkoper op aanschaften

gewoon even kijken bij de chop,s van sponsors , deze beantwoorden ook wel jou vraag op vragen .

bij T,D,S metertjes moet je de us weer omrekenen volgens mij , ik heb altijd us meters , heb ik gelijk mijn gewenste ,en geen gereken op omrekenen

hier bij ph 8 tot 8,5 uit de kraan .gaan de bakjes , naar 5.5 . tot 6 a 6.5 .
dit vergt enige kennis ,bij sommige groepen . { osmose mixen met kraanwater en weer aanvullen met mineraal tot gewenste us } METEN = WETEN dus :hihi :hihi
denk dat jou garie,s ergens een ph van 6 wel lekker vinden met een us van 350/450.
en zal dan zelf een h.e.l.p of ada soiltje nemen { ada soil,s staan beter op houden dan h.e.l.p of enviroment} de laatste 2 willen soms uiteen vallen }

en je kunt akadama nemen , maar daar ben ik een tegenstander van . mijn kijk is ietwat meer wat onder water hoort ,en geen klei voor bonsaai boompies .
maar scheelt wel in de knipknip .{ portomonaaie dus :hihi :hihi }

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Antoinette

help advies graag

Bericht door Antoinette » 06 okt 2017, 14:51

Ach welnee Jurn, jij telkens met je us omrekenen, zoals ik al vaker zei: als je 1 meetsysteem aanhoudt maakt het geen bal uit of je met tds meet of us, zolang je alles maar op 1 manier meet.

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Gebruikersavatar
jurn
Partner
Berichten: 5004
Lid geworden op: 11 jul 2016, 22:18
Locatie: puntje van,t noorden

help advies graag

Bericht door jurn » 08 okt 2017, 11:19

Antoinette schreef:QR_BBPOST Ach welnee Jurn, jij telkens met je us omrekenen, zoals ik al vaker zei: als je 1 meetsysteem aanhoudt maakt het geen bal uit of je met tds meet of us, zolang je alles maar op 1 manier meet.
dat snap ik , bedoel meer ,als je met us je us wilt weten geeft us meter gelijk je us waarde,s ,das in mijn ogen gemakelijk .
en probeer zo de goedkopere us meters bij startende hobbyisten te krijgen { veel jeugd met kleine portomonee of ouders die zeurders van kinderen hebben en motten dokken}
want ik denk ,dat velen op de koffie gaan met niet METEN , en probeer ze dit te laten WETEN .

en als ik telkens deze vraag zie, of ik zie telkens weer dat ik kan reageren ,gooi ik telkens weer , deze op een bestaande of nieuwe topic , beter laten WETEN als te laat zonder METEN .
en als ze dan gevordert zijn in dat METEN kunnen ze altijd kijken of ze WETEN dat ze de ietwat duurdere tds gaan nemen .met omrekenen ,[ want vaak word alles in us waarde,s gegeven :hihi :hihi

pssssst Antoinette , dat TELKENS weer = een liedje van willeke ,van de alberti familie .
goed luisteren wat daar gezongen word . of de song text even lezend begrijpen :prachtig

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

mike laan
Berichten: 29
Lid geworden op: 09 sep 2017, 15:12
Locatie: Edam

help advies graag

Bericht door mike laan » 08 okt 2017, 16:28

Haha mooie teksten allemaal Jurn voor mij ook weer even begrijpend lezen af en toe :thumbsup
Ik heb het metertje binnen heb de volgende waardes gemeten:
In het aquarium ppm 407 en EC804
uit het osmose apparaat ppm 20 en EC39

Welke waardes kan ik dan het beste aanhouden voor goede condities voor de garnaaltjes?

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Antoinette

help advies graag

Bericht door Antoinette » 08 okt 2017, 19:40

Ja of het raadzaam is om starters te overladen met allerlei meetmethodes is maar d evraag, het kan ook afschrikken.
Liedjes van de Alberti familie hebben niet mijn voorkeur :hihi

Mike, als je dezelfde waardes aanhoudt als waar je de garnalen vandaan hebt is er niks loos.

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Gebruikersavatar
jurn
Partner
Berichten: 5004
Lid geworden op: 11 jul 2016, 22:18
Locatie: puntje van,t noorden

help advies graag

Bericht door jurn » 08 okt 2017, 19:58

:
In het aquarium ppm 407 of EC804
uit het osmose apparaat ppm 20 of EC39

Welke waardes kan ik dan het beste aanhouden voor goede condities voor de garnaaltjes?[/quote]

hier komt wat niet in orde , osmose uit je apperaat ,kan lager ??? en dan inneens in het aquarium 407 ppm of 804 aan us ???
maak jij deze aan met mineralen , dan moet je minder mineraal toevoegen door METEN met je metertje
deze waarde,s zijn veeeeeeeeel te hoog , tussen de 300 en 450 us is prima .

of kan het zijn dat jij al bestaande water had , en nu ververst met puur osmose ??
mocht dit zo wezen , dan is het bestaande aquariumwater te ver vervuilt .door altijd met kraanwater ververst te hebben , vaak gaan houders hier de fout al in
door zonder metertjes te werken ,die echt wel een nuttige functie,s hebben ,bij startende en gevorderde die denken dat dit flaauwkul is

en ga je nu terug op waarden van microsiemen .

je kunt ook de tip van Antoinette opvolgen , gewoon de waarde,s aanhouden van waar ze wegkomen .
maar weet haast wel zeker dat ze daar niet op us waarden zitten die jij nu doorgeeft op EC 804

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

mike laan
Berichten: 29
Lid geworden op: 09 sep 2017, 15:12
Locatie: Edam

help advies graag

Bericht door mike laan » 10 okt 2017, 20:11

Hallo allen sorry voor de late reactie maar tegenslag in de familie met ziekenhuis opname heeft me eigenlijk even niet met de garnalen bezig te kunnen houden,
Jurn ik had inderdaad water uit 1 van mijn draaiende aquaria gebruikt vandaar o.a. de hoge waardes had ook nog geen osmose toegevoegd (ben er nu druppelsgewijs mee begonnen)

Ik doe 2 liter om de 3 dagen en snap nu de werking van alles ongeveer :dansendebanaan
Alvast bedankt voor het meedenken en wederom als ik vragen heb meld ik mij weer ...

Gr Mike

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Antoinette

help advies graag

Bericht door Antoinette » 10 okt 2017, 20:13

:thumbsup beterschap met je familie toegewenst.

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

mike laan
Berichten: 29
Lid geworden op: 09 sep 2017, 15:12
Locatie: Edam

help advies graag

Bericht door mike laan » 11 okt 2017, 14:38

Dank je wel Antoinette

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

David l
Moderator
Moderator
Berichten: 685
Lid geworden op: 26 jun 2016, 00:02
Locatie: Apeldoorn

help advies graag

Bericht door David l » 11 okt 2017, 15:00

Let op, van puur osmose water kan je de Ph niet meten. Dit omdat zoals eerder vermeld er geen stoffen zijn die kunnen bufferen.
Pas na toevoeging van zouten zou je de ph kunnen meten. waarschijnlijk zal deze rond de 7 liggen.
Pas nadat je bijv looizuur of je water in de bak gooit met een ph verlagende bodem dan pas zal de ph zakken.
Van plan om iets te bestellen??? Kijk ook bij onze sponsoren!!!

2 en 3 november staat GeK weer met een stand op Vivarium in Rosmalen. Komen jullie ook????

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

mike laan
Berichten: 29
Lid geworden op: 09 sep 2017, 15:12
Locatie: Edam

help advies graag

Bericht door mike laan » 12 okt 2017, 20:12

ok dank je wel David ik breng nu druppelgewijs de osmose in het bakje ga morgen wel even kijken of de ph al ietwat gezakt is

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Gebruikersavatar
jurn
Partner
Berichten: 5004
Lid geworden op: 11 jul 2016, 22:18
Locatie: puntje van,t noorden

help advies graag

Bericht door jurn » 12 okt 2017, 21:24

jurn schreef:QR_BBPOST :
In het aquarium ppm 407 of EC804
uit het osmose apparaat ppm 20 of EC39

Welke waardes kan ik dan het beste aanhouden voor goede condities voor de garnaaltjes?
mike lees deze nog even goed ,

hier komt wat niet in orde , osmose uit je apperaat ,kan lager op us en dan inneens in het aquarium 407 ppm of 804 aan us ???
maak jij deze aan met mineralen , dan moet je minder mineraal toevoegen door METEN met je metertje
deze waarde,s zijn veeeeeeeeel te hoog , tussen de 300 en 450 us is prima .

of kan het zijn dat jij al bestaande water had , en nu ververst met puur osmose ??
mocht dit zo wezen , dan is het bestaande aquariumwater te ver vervuilt .door altijd met kraanwater ververst te hebben , vaak gaan houders hier de fout al in


.

je kunt ook de tip van Antoinette opvolgen , gewoon de waarde,s aanhouden van waar ze wegkomen .
maar weet haast wel zeker dat ze daar niet op us waarden zitten die jij nu doorgeeft op EC 804[/quote]

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Plaats reactie

Terug naar “Aquariumtechniek en -onderhoud”